Deklarasi Melaka 2022

Masa Membaca:2 Minit, 58 Saat

MELAKA, 29 Mei – Berikut ialah Deklarasi Melaka 2022 sempena Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2022 yang disambut di sini hari ini.

Deklarasi itu dibacakan oleh Pemangku Pengarang Kumpulan Berita Harian Datuk Ahmad Zaini Kamaruzzaman sebelum diserah kepada Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

DEKLARASI MELAKA 2022

Wartawan Malaysia mendukung keluhuran Perlembagaan dan prinsip Rukun Negara. Kami menjunjung kebebasan bersuara dan kebebasan media bagi memastikan kelangsungan sistem demokrasi yang sihat dan segar.

Wartawan dan media dalam negara membangun seperti Malaysia memainkan peranan yang penting sebagai mata dan hati rakyat selain menjadi suara bicara massa, juga bertindak sebagai semak dan imbang serta menjadi nadi nurani sebuah negara bangsa.

Kami menyedari cabaran memastikan keharmonian sebuah negara pelbagai kaum yang menonjolkan kepelbagaian. Pada waktu yang sama, kami memahami dinamisme dunia media dan tradisi kewartawanan yang berubah dengan pantas akibat asakan internet dan media sosial.

Namun demikian, tanggungjawab kami tidak berubah dalam konteks etika dan profesionalisme. Kami maklum bahawa profesion ini harus kekal bebas dan berfungsi tanpa gangguan bagi memastikan aspek integriti dan tadbir urus negara yang terbaik.

Wartawan Malaysia memainkan peranan menyampaikan maklumat yang benar dan sahih bagi menangani isu berita palsu yang berleluasa. Dalam dunia hari ini, yang penting bukan sahaja ketepatan berita tetapi juga kepantasan dan keberkesanannya.

Maka dengan ini, sempena Hari Wartawan Nasional (HAWANA) pada hari ini, Ahad, 29 Mei 2022, wartawan Malaysia sebulat suara membuat Deklarasi Melaka 2022 seperti berikut:

  1. KEWARTAWANAN DIPELIHARA DAN DIIKTIRAF SEBAGAI INSTITUSI NEGARA

Kewartawanan merupakan profesion yang dapat mempengaruhi pandangan atau sikap masyarakat melalui laporan dan penulisan yang dihasilkan. Justeru itu, kewartawanan perlu mengekalkan fungsi dan peranannya sebagai โ€˜pemerhatiโ€™ untuk mengawasi tata laku dan tadbir urus negara agar pemerintahan negara sentiasa berintegriti dalam semua aspek. Kewartawanan yang amanah dan bertanggungjawab merupakan aset penting dalam pembangunan negara bangsa.

2. MENGHORMATI HAK WARTAWAN MENJALANKAN TUGAS

Dalam memelihara dan mengangkat martabat kewartawanan serta kebebasan media, wartawan diberikan ruang dalam menyampaikan laporan sahih dan seimbang seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Sewajarnya, wartawan perlu diberi kebebasan dalam menjalankan tugas dengan sebaik mungkin tanpa halangan atau sekatan mana-mana pihak. Dengan yang demikian, wartawan dapat membuat liputan dan laporan yang menegakkan nilai integriti, relevan serta sahih.

3. MENJUNJUNG PERLEMBAGAAN DAN PRINSIP RUKUN NEGARA

Wartawan yang mendukung Etika Kewartawanan Malaysia menghormati prinsip-prinsip terkandung dalam Rukun Negara iaitu Kepercayaan kepada Tuhan, Kesetiaan Kepada Raja dan Negara, Keluhuran Perlembagaan, Kedaulatan Undang-Undang, dan Kesopanan dan Kesusilaan. Pada masa sama, kebebasan bersuara, kebebasan media dan hak untuk berorganisasi menjadi penyumbang ke arah mewujudkan suatu persekitaran kondusif kepada sistem demokrasi. Oleh itu, wartawan menjadi sebahagian daripada proses pembinaan negara serta memupuk keharmonian antara kaum dan perpaduan nasional. Di Malaysia yang demokratik, wartawan menggunakan kemahiran untuk mewujudkan suasana saling menghormati, saling mempercayai dan saling memahami di kalangan masyarakat dan mencegah timbulnya perasaan curiga dan prasangka.

4. KEWARTAWANAN MEMARTABAT INTEGRITI

Sebagai tunjang dalam memacu hala tuju negara, kewartawanan menjadi medium dalam memartabat integriti supaya menjadi amalan tadbir urus negara serta boleh menjadi pegangan prinsip masyarakat umum. Ini boleh mengelak amalan penyalahgunaan kuasa, pecah amanah, rasuah dan penyelewengan di Malaysia.

5. MEMERANGI BERITA PALSU

Media berperanan menyampaikan maklumat kepada masyarakat namun internet menjadikan peranan media semakin mudah tetapi penuh mencabar. Kewujudan internet mempercepatkan proses penyampaian berita dan segala maklumat lama serta baharu sehinggakan media sosial menjadikan masyarakat Malaysia lebih peka kepada keadaan sekeliling. Keadaan ini boleh menyebabkan penyebaran berita palsu mudah berleluasa dengan ia direka semata-mata untuk menarik perhatian netizen dan menjadi isu hangat. Media bertauliah perlu bersatu untuk memerangi penyebaran berita palsu yang boleh membahayakan individu, organisasi dan kerajaan.- BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

807
Kongsi :
Previous post Media sebagai rakan strategik kerajaan Melaka
Next post Kerajaan tidak pernah halang media lapor sebarang berita
Ubah saiz-+=