Johor benarkan pelaksanaan ibadah korban

JOHOR BAHRU, 13 Jun – Kerajaan Johor membenarkan pelaksanaan ibadah korban sempena Aidiladha diadakan mengikut beberapa perkara ditetapkan.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri Mohd Fared Mohd Khalid berkata aktiviti itu boleh dilakukan di rumah penyembelihan yang berdaftar dengan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) daerah masing-masing.

“Kita turut membenarkan ia dilakukan di kawasan masjid dan surau serta kawasan yang mempunyai ruang penyembelihan khusus lengkap dengan kebenaran Pejabat Kadi Daerah dan JPV.

“Bagaimanapun, sekiranya tiada ruang kelengkapan tersebut, maka hanya aktiviti memotong daging, membungkus dan edaran sahaja yang dibenarkan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, Mohd Fared berkata semua jemaah masjid dan surau di negeri ini dibenarkan merapatkan saf solat berjemaah, berkuat kuasa hari ini.

Beliau berkata setiap jemaah digalakkan membawa sejadah masing-masing dengan pemakaian pelitup muka masih dikekalkan dalam fasa peralihan ke endemik.

Menurutnya aktiviti pengimarahan masjid dan surau termasuk kelas pengajian takmir, kuliah subuh, kuliah dhuha dan majlis zikir adalah dibenarkan namun bersalaman antara jemaah tidak digalakkan.

“Selain itu, tiada pemeriksaan suhu badan dan had umur (ditetapkan) dengan segala aktiviti memasak dan jamuan dalam kawasan masjid dan surau serta bermalam adalah dibenarkan kecuali tidak digalakkan bagi mereka yang bergejala.

“Masjid dan surau yang mempunyai dewan serbaguna turut dibenarkan mengadakan majlis perkahwinan,” katanya.- BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

614
Previous post Siti Bainun pegang dagu, paksa Bella makan nasi goreng ada banyak cili – Saksi
Next post Produk Alor Gajah antara fokus utama tarik pelancong Pulau Pinang