MAIM tingkatkan bantuan zakat, bantu tampung kos sara hidup

KOTA MELAKA 4 Julai- Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) akan terus menaikkan kadar bantuan zakat kepada penerima bagi menampung peningkatan kos sara hidup.

Timbalan Pengerusinya Datuk Wira Md Rawi Mahmud berkata, bermula Aidilfitri lepas MAIM sudahpun menaikkan kadar bantuan zakat kepada kira-kira 9,000 penerima yang layak.

Beliau berkata, walaupun pertambahan itu sudah dinaikkan kira-kira lima peratus namun pihaknya bercadang akan terus menaikkan kadar bantuan sekiranya kutipan zakat diperoleh mencapai sasaran RM113 juta.

“Sebenarnya kita sudah pun mulakan berkuat kuasa Aidilfitri lalu, misalnya bantuan bulanan dari RM200 dinaikkan ke RM250 dan kit makanan RM40 ke RM50.

“Kita juga masih memikirkan lagi penambahan seterusnya sekiranya mendapati bahawa kutipan zakat terus meningkat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Penyerahan Sumbangan Aidiladha Peringkat Kota Melaka yang disempurnakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Telok Mas Datuk Abdul Razak Abdul Rahman, di Masjid Kampung Ulu, hari ini.

hli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Telok Mas Datuk Abdul Razak Abdul Rahman pada Majlis Penyerahan Sumbangan Aidiladha Peringkat Kota Melaka.

Menurutnya, bagaimanapun kadar kenaikan itu akan ditentukan selepas kutipan zakat diperoleh kelak.

Media sebelum ini melaporkan, Pakar Kewangan Islam, Tan Sri Dr Mohd Daud Bakar berpandangan bantuan zakat perlu dinaikkan dengan mengambil kira kadar inflasi semasa dan peningkatan kos sara hidup ketika ini.

Mohd Daud yang juga Pengerusi Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) berkata, langkah itu bagi memastikan rakyat yang tergelincir ke kelompok asnaf dapat dibantu.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

852
Previous post Tiada kes culik, jual organ kanak-kanak – Bukit Aman
Next post 280 peladang, penternak lapor kerugian akibat banjir