Melaka anjur Karnival Kerjaya awal 2021

0
1098
ANTARA graduan yang hadir memohon pekerjaan pada Karnival Penjana Kerjaya PERKESO baru-baru ini. Foto arkib MHI

AYER KEROH 6 Nov. – Kerajaan Negeri Melaka bakal menganjurkan Karnival Kerjaya awal tahun depan bagi membantu belia negeri ini mendapatkan pekerjaan.

Pengerusi Jawatankuasa NGO, Pembangunan Belia dan Sukan negeri Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen berkata, karnival tersebut bakal dianjurkan Institut Tun Perak (ITP) dan Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) Melaka khusus bagi membantu mereka yang hilang pekerjaan sepanjang tempoh penularan pandemik COVID-19.

“Kita yakin melalui karnival kerjaya ini ia akan memberi peluang atau usaha yang cukup positif untuk memastikan belia di Melaka tidak menganggur dan mendapat pekerjaan.

“Buat masa ini, kita difahamkan ia akan diadakan pada awal 2021, namun tarikh sebenar akan diumumkan kerana buat masa ini UPEN dan ITP sedang menyediakan kertas kerja,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mempengerusikan Mesyuarat Post-Exco NGO, Pembangunan Belia dan Sukan di Bangunan Jabatan Belia dan Sukan (JBS) Negeri Melaka, semalam.

Hadir sama, Pengarah JBS Melaka Noorman Ramlan.

Mengulas lanjut, Mohd Rafiq berkata pihaknya yakin penganjuran karnival kerjaya itu bakal membuka banyak peluang pekerjaan dalam pelbagai bidang yang bukan sahaja membantu golongan belia mendapatkan kerja dan meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara ke arah lebih baik