RM162.88 juta hutang berjaya dikurangkan

AYER KEROH 1 Julai – Kerajaan Negeri Melaka berjaya mengurangkan hutang Kerajaan Persekutuan berjumlah RM162.88 juta setakat 6 Jun 2020.

Ketua Menteri, Datuk Haji Sulaiman Md Ali berkata, perkara itu dapat dicapai hanya dalam tempoh singkat, berkat pelbagai usaha yang dilakukan kerajaan negeri yang baru sahaja berkhidmat pada 9 Mac lalu.

“Sepanjang tempoh 9 Mac hingga 6 Jun 2020, kita juga berjaya mengurangkan hutang Kerajaan Negeri Melaka kepada Kerajaan Persekutuan, berjumlah RM162.88 juta.

“Sebenarnya, banyak lagi yang ingin saya kongsi di sini. Namun, mana yang tidak disebut, silalah rujuk kepada risalah pencapaian 100 hari Kerajaan Negeri Melaka,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan Majlis Amanat Ketua Menteri di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), di sini.

Terdahulu, Sulaiman turut memberitahu kerajaan negeri dan Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) turut membantu menyampaikan bantuan makanan bulanan, bantuan bulanan bank, bantuan tunai bulanan, bantuan makanan kecemasan, bantuan petugas barisan hadapan, Bantuan Pusat Kuarantin (CReATE), bantuan sukarelawan asnaf, fakir, miskin dan mualaf, bantuan peniaga kecil/penjaja kepada semua rakyat yang susah serta layak untuk dibantu.

Jelasnya, keseluruhan inisiatif Kerajaan Melaka dan MAIM itu melibatkan implikasi kewangan sebanyak RM28.17 juta.

Views:

1
Previous post Penjawat awam Melaka dapat bantuan khas RM500
Next post ‘Nek Piyah, Dak Ayu, Dak Sapik, Dak Senah’ jadi kejutan di Majlis Amanat KM