Melaka negeri kedua terbesar terima liputan 4G

Masa Membaca:57 Saat

AYER LIMAU 13 Mac – Melaka merupakan negeri kedua terbesar dalam negara menerima capaian liputan rangkaian generasi keempat (4G).

Pengarah Suruhanjaya Komunikasi dan Mutimedia Malaysia (MCMC), Syed Isa Alsagoff berkata, setakat ini rangkaian 4G di Melaka sudah mencapai 99.78 peratus.

Beliau berkata, fokus MCMC kini ialah memperluaskan lagi liputan di kawasan bandar dan luar bandar seluruh negeri, sekali gus memastikan capaian 100 peratus dicapai menjelang 2025.

“Perluasan rangkaian ini juga tidak semestinya akan dilakukan di bandar dan luar bandar sahaja, bahkan beberapa kawasan lain seperti di dalam universiti, pusat-pusat penyelidikan turut menjadi tumpuan utama MCMC.

“Melaka merupakan negeri kedua dalam negara selepas Lembah Klang yang menerima capaian 4G terbesar dalam negara,” katanya kepada pemberita, baru-baru ini.

Menurut Syed Isa, selain memfokuskan liputan 4G, pihaknya turut menggerakkan langkah untuk memastikan liputan dwi jaringan turut diperluaskan iaitu menerusi peluasan liputan 5G.

“Kita akan meneruskan peluasan 5G ini namun ia bergantung kepada inisiatif yang disalurkan Kerajaan Persekutuan.

“Untuk setakat ini, di Melaka sebanyak 88.3 peratus kawasan di negeri ini telah menerima liputan 5G dan usaha ini sedang diteruskan,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

870
Kongsi :
Previous post Idea luar biasa KM lonjak sektor pelancongan Melaka
Next post Dadah lebih RM1.04 juta dilupus di Tanjung Minyak
Ubah saiz-+=