Dadah lebih RM1.04 juta dilupus di Tanjung Minyak

Masa Membaca:49 Saat

TANJUNG MINYAK 13 Mac – Dadah seberat 26 kilogram (kg) bernilai lebih RM1.04 juta yang merupakan hasil rampasan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Melaka dan Negeri Sembilan sepanjang 2022 berjaya dilupuskan, di sini, hari ini.

Pengarah Maritim Negeri Melaka dan Negeri Sembilan, Kepten Maritim Mohd Khairi Abd Aziz berkata, pelupusan dadah jenis Methamphetamine itu dilakukan selepas pihaknya menerima perintah rasmi mahkamah untuk dilucut hak setelah kes berkenaan selesai dibicarakan.

Proses pelupusan dadah itu, jelasnya dilakukan menggunakan kaedah pembakaran melalui insinerator yang diuruskan oleh MEDIVEST Sdn. Bhd.

“Kaedah ini telah dipilih kerana ia merupakan salah satu cara yang selamat dan berkesan untuk memusnahkan dadah yang dirampas tanpa mencemari alam sekitar,” katanya.

Pelupusan dadah berkenaan telah disaksikan Timbalan Pengarah Negeri (Operasi), Komander Maritim Norrimi Hassan; Timbalan Pengarah Negeri (Pengurusan), YM Raja Noorazmi Raja Ismail; Pengurus Kanan Sisa Penjagaan Kesihatan, MEDIVEST Sdn. Bhd. Nadiratul Noziana Abd Majid dan Pengurus Loji MEDIVEST Sdn. Bhd. Tariq Fuad.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

3763
Kongsi :
Previous post Melaka negeri kedua terbesar terima liputan 4G
Next post Internet satelit atasi isu liputan di Paya Lebar
Ubah saiz-+=