Melaka tubuh ‘pasukan’ tangani babi hutan – EXCO

Masa Membaca:58 Saat

BATU BERENDAM 26 Jan- Kerajaan negeri menubuhkan jawatankuasa bertindak khas (task force) bagi menangani masalah babi hutan dikesan berkeliaran di beberapa kawasan penempatan di negeri ini.

EXCO Pembangunan Luar Bandar, Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Abdul Razak Rahman berkata task force itu membabitkan petugas daripada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN).

Katanya, aduan daripada orang ramai yang berasa terancam dengan kehadiran haiwan liar itu juga semakin kerap diterima pihaknya.

“Isu babi hutan ini kita telah mengambil tindakan menerusi PERHILITAN dan sudah mewujudkan task force untuk menanganinya kerana penduduk berasa terancam.

“Malahan ada juga aduan diterima babi hutan ini turut merosakkan tanaman hingga ada antara pengusaha tanaman menanggung kerugian mencecah ribuan ringgit,” katanya.

ABDUL Razak

Beliau berkata, demikian pada sidang media selepas Majlis Penyampaian Bayaran Insentif Sara Hidup secara One-Off kepada 1,176 nelayan berdaftar negeri Melaka tahun 2022 di Lembaga Perikanan Melaka, di sini, semalam.

Terdahulu, Razak mengulas laporan media berhubung 400 penduduk di Kampung Kelongkong, Tanjung Kling yang berasa resah dengan kehadiran babi hutan hingga menggangu rutin harian mereka.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1266
Kongsi :
Previous post 17 tokan antara 157 individu kantoi dadah
Next post Jijik..jeruk sayur berbau dijual kepada pelanggan
Ubah saiz-+=