Moratorium: Bayaran balik pinjaman berjumlah RM81.9 bilion setakat 28 Ogos – Tengku Zafrul

KUALA LUMPUR 9 Sept — Nilai moratorium bayaran balik pinjaman institusi kewangan yang berkuat kuasa sejak 1 April lalu dianggarkan berjumlah RM81.9 bilion setakat 28 Ogos, 2020, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Beliau berkata daripada nilai itu, sebanyak RM28.6 bilion adalah jumlah yang dimanfaatkan oleh sektor perniagaan manakala jumlah yang dimanfaatkan oleh peminjam individu bernilai RM53.3 bilion.

“Sebanyak 732,000 peminjam yang mengambil moratorium secara automatik telah kembali meneruskan bayaran ansuran bulanan pinjaman berbanding dengan 336,000 peminjam pada bulan April 2020,” katanya dalam laporan LAKSANA ke-20 Pelaksanaan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) & Pelan Jana Semua Ekonomi Negara (PENJANA) yang dikeluarkan, di sini, hari ini.

Tengku Zafrul berkata sehingga 28 Ogos, pihak bank telah menghubungi lebih 2.0 juta peminjam yang merangkumi individu, perusahaan kecil sederhana (PKS) dan syarikat lain-lain termasuk perniagaan korporat dan komersial bagi menawarkan bantuan pembayaran pembiayaan.

–BERNAMA

Views:

217
Previous post Aiman Shafiq dilantik YDP Majlis Perwakilan Pelajar UTeM
Next post Hakisan pantai: Pantai Puteri di zon kritikal