Musim peralihan monsun sebabkan cuaca lembap

AYER KEROH 30 April – Beberapa lokasi di Negeri Melaka dijangka mengalami ribut petir dan hujan lebat sehingga jam 9 malam ini mengikut amaran yang dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) menerusi Facebook jabatan itu.

Tinjauan mendapati beberapa lokasi di Negeri Melaka mengalami hujan lebat dan ribut petir bermula petang tadi, namun setakat ini belum ada sebarang laporan berhubung kejadian tidak diingini.

Sementara itu mengikut laporan di YouTube jabatan sama, paparan imej satelit semasa mengesan kelompok awan aktif yang tebal di kawasan berlaku hujan terutama di Semenanjung Malaysia.

Keadaan itu boleh menyebabkan cuaca agak lembap dalam jangka masa agak panjang sekurang-kurangnya sehingga awal malam ini.

Perkembangan itu bagaimanapun turut memberikan kesan positif berikutan tahap suhu maksimum di beberapa lokasi di negara ini mulai menurun.

Namun demikian hujan beserta ribut petir di musim peralihan monsun boleh menyebabkan angin kencang, banjir kilat dan kerosakan pada struktur tidak kukuh.

Berikutan itu orang ramai dinasihatkan agar lebih berjaga-jaga dan sentiasa mengikuti amaran ribut petir yang dikeluarkan oleh METMalaysia.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1355
Previous post Memancing raya eratkan hubungan antara nelayan
Next post Penghuni dua kediaman terjejas, air sungai melimpah