‘Panggil semula lebih 100 saksi kes Adib’ – Zuraida

SUNGAI UDANG 3 Julai – Pembukaan semula kes kematian anggota bomba, Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim diharap dapat dilakukan secara menyeluruh bagi membawa pelaku sebenar ke muka pengadilan.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin berkata, pihaknya mengharapkan siasatan terbaharu ini dapat memanggil semula kesemua lebih 100 saksi dalam usaha menjejaki penjenayah sebenar dalam insiden rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya.

“Kes Adib telah disahkan sebagai kes jenayah dan bukannya kemalangan. Bagaimanapun, hasil siasatan polis sebelum ini tidak dapat mengesan pelaku sebenar.

“Jadi, bila kes ini dibuka kembali, saya berharap Kementerian Dalam Negeri (KDN) dapat meneliti semula dan bertemu kembali dengan lebih 100 saksi yang berkaitan dengan kes ini dan berharap penjenayah sebenar dapat ditemukan kali ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika melawat Tapak Pelupusan Sisa Pepejal Sanitari Sungai Udang, pagi tadi.

Dalam insiden 26 November 2018, Muhammad Adib dilaporkan cedera parah dalam rusuhan tersebut, sebelum meninggal dunia di Institut Jantung Negara (IJN) pada 17 Disember 2018.

Pada 27 September tahun lepas, Mahkamah Koroner memutuskan kematian Muhammad Adib disebabkan perbuatan jenayah yang dilakukan oleh dua atau lebih individu yang tidak dikenali.

Views:

64
Previous post Loji WTE Sungai Udang dijangka siap 2023
Next post Pembangunan Dataran Keris & Pasar Besar Alor Gajah akan dipergiat