Pelajar Malaysia paling lama tidak ke sekolah – Muhyiddin

Masa Membaca:57 Saat

BANDA HILIR 21 Okt. – Sektor pendidikan di Malaysia menjadi antara sektor yang paling terkesan sejak pandemik COVID-19 melanda, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau yang juga Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) berkata, pihaknya difahamkan lebih 6 juta pelajar sekolah di Malaysia adalah mereka yang paling lama tidak dapat ke sekolah di dunia sehingga terpaksa menempuh Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

Katanya, pihaknya sedar dengan adanya PdPR dan TV Pendidikan sekali pun, masih terdapat ramai pelajar tercicir terutama mereka dalam kalangan keluarga yang kurang berkemampuan.

Justeru, beliau menggalakkan lebih ramai pihak korporat dan swasta dapat membantu dalam menyediakan inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) bagi memberikan sumbangan peranti seperti laptop dan telefon pintar kepada pelajar yang memerlukan.

“Untuk meminta kerajaan menyediakan semua itu saya rasa kita belum mampu kerana ia melibatkan perbelanjaan yang besar.

“Jadi saya akan membawakan kepada Kementerian Kewangan agar dapat memberi pertimbangan untuk membuat pengecualian cukai kepada pihak yang melakukan CSR untuk membantu pelajar,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menjawab soalan daripada wakil Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dalam sesi dialog di Hotel Hatten Melaka, hari ini.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

546
Previous post MOF sokong wujud taman laut di Melaka
Next post Jenazah anggota bomba lemas selamat dikebumikan