Perluas Kem Anak Malaysia ke IPT

Masa Membaca:53 Saat

MACHAP JAYA 26 Oktober – Penganjuran Kem Kami Anak Malaysia pada masa yang akan datang dicadangkan untuk diperluaskan ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT) di negara ini.

Pengarah Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) Melaka, Intan Suhana Yusuff berkata, cadangan itu antara usaha pihaknya dalam meningkatkan penghayatan serta pemahaman mengenai prinsip Rukun Negara dalam kalangan warga universiti.

Katanya, Melaka, Perak dan Kedah menjadi tiga negeri di Malaysia yang dipilih bagi penganjuran program berkenaan yang setakat ini hanya membabitkan peserta dalam kalangan sekolah menengah sahaja.

“Cadangan untuk perluaskan program ini ke IPT adalah perkara yang amat bagus. Malah kami juga sudah ada Sekretariat Rukun Negara dan Duta Perpaduan yang dipelopori pelajar IPT.

“Kami lihat penambahbaikan perlu dilaksanakan membabitkan modul-modul digunakan dan diserap ke siri berikutnya ,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Kem Anak Malaysia Peringkat Negeri Melaka di Kem Wawasan Negara Alor Gajah, di sini, hari ini.

Program tiga hari dua malam bermula 24 Oktober itu disertai 80 ahli Kelab Rukun negara mewakili 20 sekolah membabitkan pelbagai bangsa.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

904
Kongsi :
Previous post IMAF2023: Perkasa institusi masjid, zakat dan wakaf
Next post Tabung derma bantu Palestin di 26 masjid
Ubah saiz-+=