PGA rampas 828 kg ayam sejuk beku seludup

Masa Membaca:1 Minit, 5 Saat

KOTA BHARU, 15 Jun – Pasukan Gerakan Am (PGA) terpaksa melepaskan beberapa das tembakan sebelum dapat menahan seorang lelaki yang dipercayai cuba menyeludup 838 kilogram (kg) ayam sejuk beku dari negara jiran bernilai RM10,350 berdekatan Kampung Bukit Lata di Pasir Mas, semalam.

Komander PGA Briged Tenggara, Datuk Hasan Basri Ahmad Safar berkata insiden bermula sekitar pukul 9 pagi apabila anggota PGA ternampak lelaki mencurigakan sedang memunggah kotak daripada sebuah perahu ke dalam kereta berdekatan pangkalan haram Jitong di tebing Sungai Golok.

Beliau berkata menyedari kehadiran anggota PGA, suspek yang berumur 27 tahun itu bertindak melarikan diri dengan memecut kenderaan dan cuba merempuh beberapa anggota PGA yang cuba menghalangnya.

“Anggota PGA terpaksa melepaskan beberapa das tembakan ke arah tayar hadapan dan belakang sebelah pemandu kenderaan itu sebelum suspek berjaya ditahan di Kampung Bukit Lata,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya pemeriksaan di dalam kenderaan suspek membawa kepada penemuan 69 kotak berisi ayam sejuk beku yang disyaki diseludup dari Thailand untuk pasaran tempatan, dan suspek didapati mempunyai dua rekod kesalahan lampau berkaitan dadah.

“Jumlah keseluruhan rampasan termasuk kereta dan ayam sejuk beku adalah bernilai RM25,350 dan kes akan disiasat mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan, Seksyen 39 Akta Senjata Api dan Seksyen 21 Akta Kawalan Bekalan 1961,” katanya.- BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

687
Kongsi :
Previous post Graduan perlu main peranan, pastikan Malaysia kekal berdaulat, titah Tengku Permaisuri Selangor
Next post PM merafak sembah tahniah Tengku Permaisuri Selangor sebagai Pro-Canselor UiTM baharu
Ubah saiz-+=