Rakyat Melaka perlu didedahkan dengan pertanian moden

Masa Membaca:50 Saat

SERI NEGERI 24 Ogos – Rakyat Melaka perlu didedahkan dengan konsep pertanian moden dan berteknologi tinggi yang mampu menjadi sumber pendapatan mampan.

Yang di-Pertua Negeri, Tun Seri Setia Mohd Ali Mohd Rustam berkata, penekanan terhadap automasi dan penggunaan teknologi moden seperti Internet of Things (IoT) perlu diperkasakan di negeri ini sekali gus memberi jaminan dalam bekalan sekuriti makanan negeri ini.

“Perkara ini perlu dipertingkatkan agar menjadi amalan peladang, penternak dan nelayan.

“Saya menyambut baik sokongan di pihak kerajaan dan swasta meneroka peluang memodenisasikan sektor pertanian secara lestari bagi meningkatkan produktiviti hasil tanaman, ternakan dan perikanan yang berkualiti.

“Kita hendaklah memberi perhatian berhubung bekalan makanan dalam negeri, rakyat Melaka dibimbing dan diberi galakan untuk menceburi industri pertanian sebagai petani moden dan berteknologi,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya pada Istiadat Penganugerahan Darjah, Bintang dan Pingat Kebesaran Negeri Melaka Sempena Sambutan Hari Jadi Yang di-Pertua Negeri ke-73 Tahun 2022 diadakan di Balai Istiadat Seri Negeri, hari ini.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1239
Previous post Melaka catat pelaburan RM2.9 bilion dalam tempoh tiga bulan pertama 2022
Next post Melaka Island Geopark potensi baharu tarik pelancong – TYT