Ramadan: Peluang dekatkan diri kepada Allah SWT

Masa Membaca:53 Saat

TANJUNG BIDARA 11 Mac – Umat Islam khusus di Negeri Melaka dinasihatkan untuk memanfaatkan peluang bertemu Ramadan dengan memperbanyakkan amalan ibadat dan mengeratkan hubungan dengan Allah SWT termasuk meninggalkan segala larangan-Nya.

Mufti Negeri Melaka, Datuk Wira Abdul Halim Tawil berkata, Ramadan juga adalah masa yang sesuai untuk setiap umat Islam memperbaiki hubungan sesama manusia, sekali gus mengukuhkan hubungan silaturahim.

“Hormatilah Ramadan dengan amalan-amalan berpuasa dan menunaikan tarawikh, sebelah malam pula dihidupkan dengan qiamullail, tadarus al-quran dan sebagainya.

“Selain itu, kita nasihatkan khususnya kepada golongan belia untuk bersama-sama hayatilah bulan ini,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Cerapan Rasmi Hilal Ramadan 1445H/2024M peringkat Negeri Melaka berlangsung di Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu, di sini, semalam.

Program diserikan dengan kehadiran Yang di-Pertua negeri, Tun Seri Setia Dr. Mohd Ali Mohd Rustam yang diiringi Ketua Menteri, Datuk Seri Utama Ab Rauf Yusoh; Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), Datuk Wira Ibrahim Durum; Barisan Exco; Timbalan Exco; ketua jabatan serta agensi Kerajaan Negeri.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

386
Kongsi :
Previous post Jangan berniaga seawal tengah hari sepanjang Ramadan – Mufti
Next post Beli ikut keperluan bukan nafsu
Ubah saiz-+=