Remaja didakwa bunuh bayi sendiri dibenar ikat jamin

Masa Membaca:1 Minit, 48 Saat

PUTRAJAYA, 13 Mei – Remaja perempuan yang didakwa membunuh bayi yang baru dilahirkannya dibenar dibebaskan dengan ikat jamin oleh Mahkamah Rayuan hari ini sementara menunggu perbicaraan kes itu.

Panel tiga hakim yang terdiri daripada Datuk Yaacob Md Sam, Datuk Wira Ahmad Nasfy Yasin dan Datuk Hashim Hamzah, membenarkan remaja itu diikat jamin sebanyak RM20,000 dengan seorang penjamin warga tempatan.

Yaacob berkata ikat jamin itu hanya akan berkuat kuasa selepas gadis itu selesai menjalani penilaian psikiatri di Hospital Permai, Tampoi di Johor.

Beliau berkata remaja perempuan berusia 15 tahun itu dan penjaminnya mesti melapor diri di Balai Polis Chukai di Kemaman, Terengganu sebulan sekali sebelum atau pada hari ketujuh setiap bulan sehingga kesnya selesai.

Hakim itu juga berkata remaja itu dan penjaminnya perlu hadir ke mahkamah, melainkan dikecualikan oleh mahkamah dan dia tidak boleh dibawa keluar negara tanpa kebenaran daripada mahkamah.

Beliau berkata sekiranya terdapat sebarang permohonan supaya remaja itu dibawa keluar negara, permohonan itu mesti dibuat di mahkamah tempat pertuduhan itu difailkan.

Sebelum perbicaraan permohonan ikat jamin gadis itu bermula, hakim mengeluarkan perintah supaya identiti gadis itu tidak didedahkan.

Remaja itu telah dihadapkan ke Mahkamah Majistret Kemaman pada 15 Feb lepas atas pertuduhan membunuh bayinya di sebuah rumah di Seri Bandi, Kemaman, Terengganu antara 7 dan 9 pagi pada 8 Feb.

Bagaimanapun, dia tidak dibenarkan diikat jamin sementara menunggu perbicaraan dan permohonannya untuk dirujuk bagi penilaian kesihatan mental turut ditolak oleh mahkamah sama.

Remaja itu kemudian memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi Terengganu untuk menyemak semula keputusan Mahkamah Majistret yang tidak membenarkannya diikat jamin namun ditolak pada 8 Mac.

Mahkamah Tinggi bagaimanapun membenarkan sebahagian permohonan semakan remaja itu dan memerintahkan agar dia dirujuk untuk menjalani penilaian psikiatri.

Dia kemudiannya memfailkan permohonan dibenarkan diikat jamin di Mahkamah Rayuan.

Remaja itu didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Bagaimanapun, pesalah di bawah umur 18 tahun tidak boleh dihukum mati mengikut Seksyen 97(2) Akta Kanak-Kanak 2001 dan hukuman itu akan digantikan dengan penjara bagi suatu tempoh yang ditentukan oleh Yang di-Pertuan Agong, Sultan atau Yang Dipertua Negeri, bergantung kepada tempat kesalahan dilakukan.- BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

946
Kongsi :
Previous post Budak 10 tahun pandu Kancil, ibu tampil serah diri
Next post Agong berkenan berangkat ke Majlis Aidilfitri daerah Raub
Ubah saiz-+=