Sasar 100 peratus sekolah di Melaka tubuh Kelab Rukun Negara

Masa Membaca:51 Saat

MACHAP JAYA 27 Oktober – Jabatan Perpaduan dan Integrasi Nasional (JPNIN) Melaka, mensasarkan semua sekolah di negeri ini menubuhkan Kelab Rukun Negara (KRN) pada tahun hadapan.

Pengarahnya, Intan Suhana Yusuff berkata, langkah itu perlu bagi memastikan penghayatan nilai perpaduan dan memahami konsep Rukun Negara diterapkan secara lebih meluas dalam kalangan pelajar sekolah.

Intan Suhana berkata, setakat tahun ini sebanyak 256 atau 70 peratus sekolah di Negeri Melaka sudah menubuhkan KRN seperti yang disarankan oleh kerajaan.

“Melihat kepada impak positif penubuhan KRN kami menggalakkan kelab ini ditubuhkan di semua sekolah, kami akan merangka pelbagai program yang bermanfaat buat ahli.

“Kami akan berbincang bersama Exco Kesihatan, Sumber Manusia dan Perpaduan negeri, Ngwe Hee Sem berhubung perkara ini. Mulai tahun hadapan kami akan bergerak terus ke depan menerusi kerjasama pelbagai agensi terutama Jabatan Pendidikan Negeri bagi memastikan hasrat ini tercapai,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Kem Kami Anak Malaysia Peringkat Negeri Melaka di Kem Wawasan Negara Alor Gajah, di sini, semalam.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

939
Kongsi :
Previous post Komuniti Madani penghubung kerajaan dan rakyat
Next post MAPEX 2023 tawar 3,874 unit hartanah, kediaman
Ubah saiz-+=