Tekanan air rendah di Ayer Hitam Darat selesai

Masa Membaca:50 Saat

TANJUNG BIDARA 7 Jun – Isu tekanan air rendah menjejaskan pengguna di Kampung Ayer Hitam Darat didakwa berlaku sejak Ramadan telah diselesaikan Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB), minggu lalu.

Exco Kerja Raya, Infrastruktur, Kemudahan Awam dan Pengangkutan negeri, Datuk Hameed Mytheen Kunju Basheer berkata, kebocoran paip dan pembinaan tangki sedutan di Ayer Hitam Darat menjadi punca kepada permasalahan itu.

“Berlaku kebocoran paip dalam tanah berhampiran Balai Polis Durian Tunggal. Pada masa yang sama pembinaan tangki sedutan di Ayer Hitam Darat sedang berjalan.

“Masa diambil untuk memenuhkan air ke dalam tangki agak lama kerana tekanan air rendah berikutan kebocoran paip di Durian Tunggal,” katanya kepada Melaka Hari ini.

Hameed berkata, pengguna di Masjid Tanah, termasuk Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Bidara, menerima bekalan air daripada Kolam Senandung B3 yang melalui Loji Air Bertam dari Durian Tunggal.

Beliau berharap pengguna mendapatkan maklumat berhubung gangguan bekalan daripada SAMB bagi mendapatkan gambaran sebenar mengenai masalah berlaku dan mengelakkan spekulasi atau maklumat tidak tepat.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

2116
Kongsi :
Previous post Rumah transit jangka pendek untuk gelandangan – Adun
Next post Buang sisa kimia ke Sungai Melaka, kilang elektronik didenda RM30,000
Ubah saiz-+=