2.6 juta pelancong  lawat Melaka setakat Jun

Masa Membaca:52 Saat

REMBIA 12 September – Negeri Melaka menerima kunjungan 2.6 juta pelancong setakat Jun lalu kata Exco Pelancongan, Warisan dan Kebudayaan negeri, Datuk Muhammad Jailani Khamis.

Muhammad Jailani berkata, jumlah itu sudah mencapai separuh atau 50 peratus sasaran lima juta pelancong sehingga hujung tahun ini.

Katanya, dengan Negeri Melaka menjadi tuan rumah bagi pelbagai program penting sasaran ditetapkan dijangka mampu dicapai.

“Kita ramal pelancongan Melaka akan melepasi sasaran hujung tahun ini. Banyak lagi acara dan sambutan rasmi kebangsaan akan dianjurkan sampai hujung tahun nanti.

“Hal ini melonjakkan industri pelancongan negeri. Selepas sambutan Hari Malaysia pada 16 September ini, Negeri Melaka akan menjadi tuan rumah Festival Filem Malaysia yang akan diadakan di Encore, Klebang, dari 25 November hingga 2 Disember,” katanya.

Beliau berkata, demikian selepas merasmikan Karnival Hari Keluarga Rembia dan Hari Bertemu Rakyat DUN Rembia 2022 di Kompleks Japerun Rembia, di sini, semalam.

Menurutnya, lokasi penganjuran Festival Filem Malaysia juga akan membabitkan Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) dan dimeriahkan dengan kehadiran artis tempatan serta luar negara.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1437
Kongsi :
Previous post Jaringan tunggal Fatin Shahida bantu Melaka United julang Piala Tun Sharifah Rodziah
Next post RM67,000 untuk tuisyen percuma anak-anak B40
Ubah saiz-+=