50 peserta Ijtimak Murabbi terima sijil tauliah

Masa Membaca:54 Saat

PAYA RUMPUT 29 Disember – Seramai 50 peserta Program Ijtimak Murabbi Pemegang Tauliah Negeri Melaka menerima sijil pentauliahan masing-masing pada program berlangsung sempena Karnival Islamik Antarabangsa Melaka Tahun 2023 (KIAM ’23) di Stadium Hang Jebat, di sini, hari ini.

Exco Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Hal Ehwal Agama negeri, Datuk Rahmad Mariman berkata sijil pentauliahan tersebut diberikan kepada peserta yang lulus temuduga, sekali gus melayakkan mereka untuk mengajar dalam bidang agama di Melaka.

“Sijil dikeluarkan Jabatan Mufti Negeri Melaka iaitu tauliah mengajar agama (seperti berceramah dan sebagainya) dan satu lagi mengajar al-Quran. Pentauliahan atau pemberian sijil ini adalah berdasarkan kepada permohonan dan kelulusan temuduga.

“Secara keseluruhan di Melaka pemegang tauliah adalah seramai 2,000 orang kedua-dua sijil,” katanya kepada Melaka Hari Ini selepas merasmikan Program Ijtimak Murabbi Pemegang Tauliah Negeri Melaka bersempena KIAM’23.

Hadir sama Mufti Negeri Melaka, Datuk Wira Abdul Halim Tawil dan Pengarah Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) Datuk Badaruddin Mohd Kassim.

Lebih 450 peserta terdiri daripada pemilik sijil tauliah Negeri Melaka menghadiri program tersebut.

 

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1157
Kongsi :
Previous post Pesona kraftangan piuter
Next post UiTM Bandaraya Melaka tawar MBA secara modular
Ubah saiz-+=