Berita palsu boleh runtuhkan negeri – KM

0
1342

AYER KEROH 17 Julai – Penularan berita palsu sepanjang tempoh pemulihan Covid-19 ini adalah musuh utama masyarakat, yang mampu meruntuhkan negeri dan negara, kata Ketua Menteri Datuk Haji Sulaiman Md Ali.

Beliau berkata demikian bagi mengulas penularan berita palsu berkaitan penularan Covid-19 di negeri ini dan meminta agar pelajar tidak kembali semula ke sekolah.

Katanya, ekoran berita palsu tersebut, ramai pihak mendesak kerajaan negeri untuk menutup semua sekolah di Melaka, sedangkan perkara itu tidak berlaku seperti yang ditularkan.

“Saya mohon kepada semua rakyat Melaka agar tidak menularkan sesuatu yang tidak sahih dan palsu. Kita ada banyak pihak yang boleh dijadikan rujukan dan seperti kes Covid-19, mengapa tidak mendapatkan penjelasan daripada Jabatan Kesihatan Negeri Melaka dan Majlis Keselamatan Negeri Melaka?

“Perlu diingat jika sesuatu berita itu boleh mencetuskan panik, adalah lebih baik untuk tidak menyebarkannya. Ini kerana persepsi daripada berita palsu ini boleh meruntuhkan sesebuah negeri dan masyarakat.

“Janganlah disebabkan situasi panik seperti ini, ia akan melumpuhkan ekonomi kita yang hendak kita bina semula,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas mengadakan Lawatan Kerja ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka, di sini, hari ini.

Hadir sama, Ketua Polis Melaka Datuk Mat Kasim Karim dan Timbalannya, Datuk Sharul Laili Masduki.