Gabung tiga negeri jadi Jelapang Padi Selatan

Masa Membaca:54 Saat

SERI NEGERI 9 Julai – Cadangan mewujudkan Jelapang Padi Selatan menggabungkan tiga negeri akan dikemukakan kepada Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) pada tahun hadapan.

Exco Kemajuan Desa, Pertanian dan Keterjaminan Makanan negeri Dr. Muhamad Akmal Saleh berkata, gabungan itu bakal membabitkan Negeri Sembilan, Melaka serta Johor.

Jelas beliau, ketiga-tiga negeri berkenaan tidak dikategorikan sebagai kawasan jelapang padi, berikutan itu KPKM tidak dapat menyalurkan peruntukan.

“Antara untuk menjadi kawasan jelapang padi adalah keluasan sawah sekurang-kurangnya antara 3,000 hingga 5,000 hektar, tetapi di Melaka kita hanya ada 1,000 hektar sahaja.

“Jadi kita telah berbincang dengan exco pertanian Johor dan Negeri Sembilan untuk bergabung bersama dan usahakan cadangan ini,” katanya pada sidang media selepas Persidangan Kedua Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri Melaka Ke-15, di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Dr. Muhamad Akmal berkata antara perkara lain perlu dilakukan untuk merealisasikan inisiatif itu adalah menggazetkan kawasan sawah padi sedia.

“Selepas kawasan sawah padi digazetkan, tidak akan ada lagi projek pembangunan atau perumahan dilaksanakan di kawasan tersebut,” katanya.

 

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

115
Kongsi :
Previous post 3 atlet Melaka beraksi di Olimpik terima ‘duit poket’
Next post Perinci semula kos naik taraf padang bola Taboh Naning
Ubah saiz-+=