Kerajaan rancang wujudkan PPV skala besar untuk fasa ketiga vaksinasi

Masa Membaca:2 Minit, 10 Saat

IPOH 16 Mac. – Pusat Pemberian Vaksin (PPV) berskala besar akan diwujudkan di semua negeri dengan pemberian vaksin kepada kira-kira 8,000 orang sehari.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin berkata, pihaknya kini sedang merangka strategi dan penyediaan peruntukan bagi tujuan itu.

“Arahan daripada Perdana Menteri (Tan Sri Muhyiddin Yassin) hendak selesai (pemberian vaksin kepada rakyat) tahun ini juga, jadi ini akan memerlukan PPV yang berskala agak besar.

“Kita sedang melihat kepada satu PPV yang mungkin boleh (sehingga dapat) selesaikan kira-kira 8,000 (penerima vaksin) satu hari bagi fasa ketiga, sebagai contoh di Kuala Lumpur iaitu di Stadium Nasional Bukit Jalil,” katanya kepada pemberita selepas melawat PPV di Stadium Indera Mulia di sini hari ini.

 

KHAIRY JAMALUDDIN bertanya kepada orang ramai yang hadir untuk menerima suntikan vaksin COVID-19 ketika lawatan kerja ke PPV Stadium Indera Mulia, Ipoh, Perak. Foto Twitter Khairy.

Khairy yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi berkata pihaknya juga akan mengadakan perbincangan dengan Menteri Besar Perak Datuk Saarani Mohamad untuk menyediakan PPV yang lebih besar di Bandaraya Ipoh.

“Sebagai contoh, Stadium Indera Mulia hanya mampu (memberi vaksin kepada) 1,400 (orang) sehari sahaja, kalau ingin lihat kepada kapasiti lebih besar mungkin 5,000 ke atas memang memerlukan PPV yang lebih besar,” katanya.

Sementara itu, Khairy berkata Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) akan menggerakkan kempen dari rumah ke rumah untuk menggalakkan penduduk terutamanya dari Kelantan, Terengganu dan Sabah, agar segera mendaftar diri sebagai penerima vaksin COVID-19.

Beliau berkata kurangnya pengetahuan dan kesedaran orang ramai terutama yang tinggal di kawasan luar bandar dan pedalaman mengenai keperluan menerima vaksin, menyebabkan pendaftaran vaksin di ketiga-tiga negeri itu paling rendah setakat ini.

KHAIRY bersama kakitangan perubatan yang bertugas ketika lawatan kerja ke PPV Stadium Indera Mulia, Ipoh, Perak. Foto Twitter Khairy.

“Ini disebabkan maklumat berkaitan vaksin tidak tepat yang disebar luas dalam media sosial, jadi saya akan bertemu dengan Ahli Parlimen minggu depan dan minta sokongan daripada mereka supaya menggalakkan penduduk di ketiga-tiga negeri itu melakukan pendaftaran,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata setakat ini pihak kementerian belum menerima sebarang permohonan rasmi mahupun hitam putih daripada mana-mana negeri untuk pembelian vaksin COVID-19.

“Masalahnya sekarang ialah kekurangan bekalan, kalau hendak beli pun kita mempunyai masalah bekalan akses vaksin tersebut. Kalau mereka dapat beli saya tidak ada apa-apa masalah, kita boleh memberi kebenaran kepada kerajaan negeri untuk membuat perolehan, cuma buat masa ini kita mempunyai masalah bekalan vaksin,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

669
Kongsi :
Previous post EXCO tinjau Pantai Cermin pasca tumpahan minyak
Next post Melaka meterai perjanjian pembangunan RM800 juta
Ubah saiz-+=