Kontak keluarga antara lima punca jangkitan COVID-19 di Melaka

AYER KEROH 12 Julai – Kontak keluarga antara lima punca utama jangkitan COVID-19 bagi 411 kes positif baharu direkodkan hari ini di Melaka.

Menurut Jabatan Kesihatan negeri daripada 411 kes positif, 127 individu mendapat jangkitan daripada kontak keluarga diikuti pekerja kilang dan institusi penjara dengan keduanya merekodkan sebanyak 114 kes.

Katanya, selain itu, 20 individu menerima jangkitan dari tempat kerja bukan kilang dan 16 lagi disahkan positif hasil dari saringan bergejala dan selebihnya adalah lain-lain saringan.

“Daripada jumlah kes positif itu, 323 kes adalah jangkitan dalam kalangan warganegara dan 88 bukan warganegara,” katanya dalam kenyataannya di Facebook rasmi.

Menurut JKN lagi, Kluster Kampung Hilir Alor Gajah diisytiharkan tamat hari ini dengan kumulatif jangkitan seramai 376.

Katanya, tiga kematian turut direkodkan di Melaka Tengah membabitkan dua wanita warga emas dan seorang pemuda yang dikesan menerima jangkitan kontak kerja kepada kes positif dan kontak keluarga.

Sementara itu, sebanyak 3,408 kes masih dirawat dengan 98 daripadanya di unit rawatan rapi (ICU) dan 27 menggunakan bantuan alat pernafasan.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

122
Previous post Mohd Bakke letak jawatan sebagai pengerusi TM mulai 31 Julai ini
Next post Warga emas ditikam anak saudara di Tangkak