WhatsApp Image 2022-07-22 at 1.13.24 PM

DUN Taboh Naning: Longkang tersumbat punca air bertakung

TABOH NANING 24 Julai – Masalah air bertakung berhampiran persimpangan Universiti Kuala Lumpur (UniKL), Kampung Taboh Naning, di sini, membahayakan pengguna jalan raya mendapat perhatian segera Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Taboh Naning, Zulkiflee Mohd Zin.

Beliau berkata, masalah berlaku setiap kali hujan lebat itu berpunca daripada aliran longkang yang dihalang sampah berikutan tidak diselenggara dengan baik.

“Akibat longkang tidak berfungsi dengan baik takungan air mengambil masa yang lama untuk surut, sekali gus membahayakan pengguna jalan raya.

“Sebelum berlaku perkara tidak diingini tindakan segera untuk atasi masalah ini perlu diambil.

“Malah jalan ini antara laluan utama pengguna dua negeri, iaitu Melaka dan Negeri Sembilan. Ramai menggunakan laluan ini untuk ke Rambau, Seremban dan begitu juga sebaliknya,” katanya ketika dihubungi, 22 Julai lalu.

Zulkiflee berkata, sebagai penyelesaian jangka pendek longkang berkenaan akan diselenggara bagi memastikan alirannya lancar dan takungan air surut dalam masa singkat.

“Kami juga bercadang menggantikan longkang ini dengan saiz lebih besar sebagai penyelesaian jangka panjang adar masalah sama tidak lagi berulang,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

92
FB_IMG_1658590407135 Previous post Rangka dipercayai orang hilang 10 bulan lalu ditemukan
IMG_20220724_093044_310 Next post ‘Tanpa Bergson, JDT is nothing’