Melaka akan pasang siren kecemasan di lokasi risiko banjir – KM

Masa Membaca:50 Saat

BEMBAN 13 Jan – Kerajaan negeri bersetuju untuk memasang siren kecemasan di semua kawasan berisiko tinggi dilanda banjir di negeri ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali berkata inisiatif itu dilaksanakan bagi memberi amaran kepada penduduk sekiranya kawasan mereka dinaiki air.

“Semalam mesyuarat exco kerajaan negeri telahpun bersetuju untuk memasang siren kecemasan di semua lokasi risiko banjir di negeri ini.

“Dengan adanya siren ini kita dapat alert (amaran) lebih awal lagi, itu perancangan kita dan kita akan cari solusi kepada masalah banjir yang berlaku,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Seminar Bemban Maju Jaya Kali Pertama di Kompleks Japerun Brmban di sini, hari ini.

Ujarnya, pelaksanaan sistem itu akan diselaraskan oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) serta Unit Kerajaan Tempatan (UKT) dibawah Jabatan Ketua Menteri.

“Fokus utama kita pasang siren ini di bandar dan luar bandar yang mana kawasan tersebut rendah, punyai penduduk yang padat dan sering dinaiki air sewaktu hujan,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1216
Kongsi :
Previous post Isu tunggakan gaji MUFC: ‘Tunggu Ahad ini’ – KM
Next post Agong, Permaisuri ucap takziah kepada keluarga Serbegeth Singh
Ubah saiz-+=