Melaka tangga kelima negeri terima pelaburan tertinggi

Masa Membaca:48 Saat

AYER KEROH 24 Jun – Melaka menjadi antara lima negeri yang mencatatkan nilai pelaburan tertinggi di negara ini dalam indeks Prestasi Pelaburan Malaysia dengan sektor perkilangan menjadi penyumbang utama.

Menurut data yang dikeluarkan Lembaga Pembangunan Industri Malaysia (MIDA), Melaka memperoleh pelaburan sebanyak RM2.6 bilion bagi tempoh Januari hingga Mac.

Kedah menjadi negeri yang menerima pelaburan tertinggi bagi tempoh sama dengan RM8.5 bilion diikuti Pulau Pinang sebanyak RM6.3 billion, Sabah dengan RM5.1 billion dan Selangor menerima RM3.3 billion.

Jumlah keseluruhan pelaburan dalam sektor perkilangan yang diluluskan di Malaysia adalah RM30 billion dengan pelaburan asing sebanyak RM26.8 bilion dan pelaburan domestik sebanyak RM3.2 billion.

Selain merancakkan lagi ekonomi perkembangan semasa itu juga membantu mewujudkan 21,666 pekerjaan baharu dalam sektor perkilangan seluruh negara membabitkan industri produk elektrikal dan elektronik, petroleum, produk galian bukan logam, kimia, jentera dan kelengkapan, pengilangan makanan, kertas percetakan dan penerbitan serta tekstil.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

2603
Kongsi :
Previous post Tembok penahan dibina elak runtuhan tebing Taman Muzaffar Shah
Next post Guna taktik licik demi minyak masak peket
Ubah saiz-+=