DUN AYER LIMAU: Nelayan kena tambah ilmu

LUBOK CHINA 31 Mac – Pejabat JAPERUN Ayer Limau menjalinkan kerjasama dengan Jabatan Perikanan dan Kolej Komuniti dalam mengenal pasti kursus berkaitan yang sesuai untuk dihadiri komuniti nelayan di kawasan itu.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ayer Limau, Datuk Hameed Mytheen Kunju Basheer berkata, Kursus Demonstarsi Penyelenggaraan Enjin Sangkut Bersama Nelayan Darat diadakan sebelum ini memberi banyak manfaat kepada golongan itu,

Beliau berkata, pihaknya akan terus merancang penganjuran kursus yang dibiayai JAPERUN dalam usaha meningkatkan lagi kemahiran dan pengetahuan nelayan berhubung pekerjaan mereka lakukan.

“Kita lihat keberhasilan daripada kursus ini dan akan merancang mengadakan kursus lain seperti pendedahan kepada pembuatan bot gentian kaca selepas menerusi kepakaran daripada kolej komuniti.

“Sekurang-kurangnya memberi pendedahan nelayan kepada nelayan mengenai cara membaiki bot ketika dalam kecemasan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Progam Pelancaran Sukarelawan Perikanan Darat diadakan di Pengkalan Nelayan Ramuan China Kechil, 29 Mac lalu.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

6

Share and Enjoy !

Shares
Previous post Jangan pilih kerja ikut citarasa
Next post Juruterbang pelatih cedera ringan, pesawat tergelincir dari landasan