Pemborong buah dakwa rugi RM414,932 dalam penjualan Musang King

0
604
GAMBAR hiasan

KUANTAN 28 Julai – Seorang pemborong buah mendakwa kerugian RM414,932 selepas diperdaya dalam urusan menjual durian Musang King, sejak hujung bulan lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, mangsa seorang lelaki berusia 29 tahun mendakwa mengenali suspek pada 30 Jun lalu selepas menghubunginya untuk membeli 10 bakul durian itu.

SUPERINTENDAN Mohd Wazir Mohd Yusof. Foto-Facebook Polis Pahang.

“Mangsa mendakwa suspek telah menunjukkan salinan resit transaksi secara dalam talian sebuah bank sebagai bukti pembayaran menerusi suspek kedua dipercayai pekerjanya, yang datang ke kedai bagi mengambil buah pada hari sama.

“Ini menyebabkan mangsa mempercayai suspek dan terus menjual durian kepadanya dari 1 Julai hingga 27 Julai lepas dengan persetujuan pembayaran dibuat secara terus ke akaun syarikat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohd Wazir berkata, mangsa mendakwa hanya menyedari dirinya ditipu selepas memeriksa akaun itu semalam dan mendapati bayaran RM414,932 yang sepatutnya dijelaskan suspek tidak dikreditkan ke akaun berkenaan.

Sehubungan itu, mangsa membuat laporan di Balai Polis Sungai Ruan, Raub dan siasatan lanjut sedang dijalankan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebat dan boleh didenda, jika sabit kesalahan, katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.