Peniaga kecil perlu berdaftar dengan PBT – Shadan

0
1512
SHADAN ketika meninjau operasi penjaja kecil di dalam kawasan Hang Tuah Jaya. Foto fail.

AYER KEROH 27 Jun – Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) meminta supaya penjaja kecil yang masih belum berdaftar di bawah pihak berkuasa tempatan (PBT) segera berdaftar bagi mendapatkan suntikan vaksin.

Yang Dipertua MPHTJ, Datuk Shadan Othman berkata, ia bagi menyambut usaha kerajaan dalam melaksanakan program Mobilisasi Vaksin Komuniti (MOVAK) yang dilancarkan pada 6 Julai ini.

Datuk Shadan Othman

“Pihak MPHTJ menyambut baik usaha kerajaan ini, bagi mereka (peniaga) yang belum berdaftar dengan PBT, segeralah daftar.

“Inisiatif ini juga akan memanfaatkan seramai 500 peniaga kecil yang berdaftar di bawah pentadbiran MPHTJ.

“Kita memang setuju kerajaan utamakan mereka (peniaga kecil), sebabnya peniaga ini berjumpa ramai orang dan kita juga kena jaga keselamatan dan kesihatan pembeli,” katanya ketika dihubungi MHI.

Katanya peniaga juga dinasihatkan supaya tidak takut untuk mengambil suntikan vaksin COVID-19 memandangkan negara masih berhadapan wabak COVID-19.

“Nasihat saya, peniaga ini kena patuh prosedur operasi standard (SOP) seperti ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN), ia penting kerana negara kita masih ada pandemik COVID-19,” katanya.

 

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.