Sukarelawan PMK ‘jenguk’ murid di luar bandar

Masa Membaca:53 Saat

ALOR GAJAH 15 Disember – Sukarelawan Politeknik Melaka (PMK) mempromosi Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) kepada sekolah luar bandar menerusi program tanggungjawab sosial (CSR) di Sekolah Kebangsaan Sungai Buloh (SKSB), di sini, baru-baru ini.

Timbalan Pengarah PMK, Normala Salimin berkata program itu memberi peluang kepada pelajar PMK berkongsi kemahiran bersama murid-murid sekolah di luar bandar.

WhatsApp Image 2022-12-15 at 1.05.31 PM
AKTIVITI ‘English Fun’ dan pertandingan mewarna melibatkan 30 murid SKSB.

“Menerusi program ini pelajar boleh menggunakan kemahiran dipelajari selain mempromosikan PMK sebagai antara institusi yang berasaskan TVET.

“Antara aktiviti dilaksanakan pada program kali ini adalah pembinaan mercu tanda ‘I Love SKSB’ dan empat unit ‘planter box’ menggunakan teknik ikatan bata, projek seni mural dinding bangunan pra sekolah, projek tanaman hijau, membaik pulih bumbung sekolah serta pendawaian elektrik dalam bangunan,” katanya.

Program tersebut melibatkan 47 kakitangan dan 70 pelajar PMK terdiri daripada semua jabatan akademik, kakitangan Kolej Komuniti Selandar serta Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG) yang menyumbang sebanyak 50 anak pokok.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1669
Kongsi :
Previous post Melaka komited tangani isu pelarian Rohingya
Next post Syarikat konsesi M-WEZ wajib sediakan laporan FIA dan SIA
Ubah saiz-+=