Rina Harun harap program ‘Smart Classroom’ dapat diperluas

Masa Membaca:1 Minit, 21 Saat

KUALA LUMPUR 23 Mac – Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) berharap agar projek ‘Smart Classroom’ dapat diperluaskan ke seluruh negara terutamanya di sekolah-sekolah yang mempunyai murid dari golongan B40.

Menterinya Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata dengan ‘Smart Classroom’, bilik darjah dilengkapi peralatan elektronik merangkumi Unit Pemprosesan Pusat (CPU), projektor dan interaktif ‘whiteboard’ untuk tujuan pengukuhan dan pemantapan pembelajaran serta pengajaran.

“Saya akan suarakan kepada Kementerian Pendidikan agar program ini dapat diperluaskan dan murid beroleh manfaat dari penggunaan teknologi terkini dalam bilik darjah,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan program Smart Classroom Sekolah-Sekolah Rendah Parlimen Titiwangsa, bersempena Program Malaysia Prihatin di sini hari ini.

RINA melancarkan program Smart Classroom Sekolah-Sekolah Rendah Parlimen Titiwangsa, bersempena Program Malaysia Prihatin di sini hari ini. Foto kredit FB Rina Harun.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Titiwangsa berkata 19 sekolah di kawasan parlimen berkenaan yang 50 peratus daripada muridnya adalah daripada keluarga B40, telah dilengkapi dengan peralatan ‘Smart Classroom’ sejak tahun lalu.

Rina berkata secara keseluruhannya, 114 bilik darjah, iaitu enam kelas untuk setiap sekolah telah dipasang dengan fasiliti ‘Smart Classroom’ itu yang bernilai RM2.85 juta.

“Dalam mendepani norma baharu, dunia digital menjadi tuntutan pelbagai aspek kehidupan termasuklah bidang pendidikan dan atas kesedaran itu, sebagai Ahli Parlimen Titiwangsa, saya usahakan ‘Smart Classroom’ seiring dengan arus teknologi dalam dunia pendidikan.

“Dengan adanya ‘Smart Classroom’ ini, ia dapat menyuntik semangat, mewujudkan murid yang kreatif dan kritis, mengurangkan kadar ponteng sekolah murid serta dalam masa sama dapat membantu guru dalam pengajaran dengan menggunakan teknologi moden,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1226
Kongsi :
Previous post Pemberian vaksin fasa pertama di Melaka dijangka selesai minggu hadapan
Next post Kempen Shop And Be Rewarded galak pelancong berbelanja
Ubah saiz-+=