Rumah Media, pejabat MHI jadi ‘pulau’

0
1352
PEKARANGAN pejabat MHI yang dinaiki air.

AYER KEROH 17 Mei. – Hujan lebat sejak awal pagi tadi menyebabkan kebanyakan kawasan rendah di negeri ini ditenggelami air sehingga menjejaskan rutin harian penduduk.

Antara kawasan teruk terjejas adalah Rumah Media di MITC yang turut menjadi pejabat operasi Melaka Hari Ini (MHI) sehingga ia menjadi seperti ‘pulau’ apabila jalan masuk utama ditenggelami air sehingga paras satu meter.

Tinjauan mendapati, ia berpunca daripada limpahan air banjir dari kawasan tinggi daripada Bulatan MITC di berdekatan Bangunan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ke jalan utama Rumah Media.

BEBERAPA kenderaan yang cuba meredah air bah terpaksa berpatah balik kerana bimbang risiko kenderaan mereka tersangkut.

Keadaan mengakibatkan kawasan berkenaan tidak dapat diakses malah beberapa kenderaan yang cuba meredah banjir juga terpaksa berpatah balik.

Kawasan selain MITC, kawasan lain teruk turut terjejas adalah Taman Rambai Utama apabila dinaiki air ke paras hampir dua meter sehingga hampir menenggelamkan pagar rumah penduduk.

Turut terjejas adalah Tehel, Jasin, Bertam, Sungai Udang, Bukit Katil, Paya Rumput, Sungai Putat, Cheng dan Bukit Beruang.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.