Taklimat untuk putuskan tarikh peralihan ke endemik minggu depan – Hishammuddin

Masa Membaca:1 Minit, 45 Saat

KUALA LUMPUR, 17 Jan – Kementerian Kesihatan (KKM), Kementerian Luar Negeri (MOFA) dan beberapa pihak yang berkaitan akan menyampaikan taklimat dalam mesyuarat kuartet COVID-19 minggu depan sebelum sebarang ketetapan mengenai pengisytiharan “Peralihan ke Endemik” diputuskan.

Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata taklimat itu melibatkan laporan situasi semasa banjir dan jangkitan varian Omicron daripada pihak-pihak berkenaan, yang telah ditangguhkan sebelum ini.

“Kita tangguh (sebelum ini) sebab saya nak terima laporan kesan daripada banjir, varian Omicron COVID-19 dan pengembara yang kembali ke tanah air, khususnya dari Arab Saudi terlebih dahulu.

“Pada Mesyuarat kuartet minggu depan saya akan menerima taklimat daripada KKM, MOFA dan pihak-pihak lain untuk kita bentang pada jawatankuasa khas yang dipengerusikan Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) sebelum keputusan tarikh sebenar kita beralih ke fasa endamik ditetapkan,” katanya dalam sidang media selepas majlis amanat kementeriannya hari ini.

Katanya keputusan fasa peralihan ke endamik tidak akan dilakukan secara semberono dan penangguhan fasa itu melibatkan tempoh dua hingga tiga minggu dari tarikh asal, iaitu minggu pertama Januari.

Sebelum ini Hishammuddin dilaporkan berkata kerajaan memutuskan menangguh sementara pengumuman fasa itu berikutan peningkatan penularan kes varian Omicron COVID-19 dalam negara.

Sementara itu, berhubung kemungkinan Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor diadakan dalam situasi pandemik yang masih melanda negara, Ahli Parlimen Sembrong itu berkata pandangan KKM perlu diambil kira sebelum sebarang keputusan berkaitan PRN negeri dibuat.

Selain itu katanya PRN di Sabah, Melaka dan Sarawak perlu dijadikan sandaran dan iktibar agar PRN Johor berjalan dengan selamat, sekiranya ia benar-benar diadakan.

“Bukan untuk saya tentukan. Apabila ia diputuskan nanti, tugas kita di kuartet sebagai menteri yang mengkoordinasikan COVID-19 antara kementerian, saya terpaksa untuk bawa bersama kepimpinan negeri Johor untuk apa jua keputusan,” katanya.

Desas-desus mengenai kemungkinan PRN di Johor telah kedengaran sejak minggu lepas.

Kerajaan Johor ketika ini memiliki majoriti tipis satu kerusi dengan memiliki 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) berbanding 27 di blok pembangkang, dan kedudukannya dianggap ‘goyah’ selepas kematian bekas Menteri Besar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Kempas Allahyarham Datuk Osman Sapian.- BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

605
Kongsi :
Previous post MPHTJ beri respon pantas isu pokok ‘tutup’ papan tanda
Next post OKU Sentral kemuka cadangan perkasa OKU kepada kerajaan Melaka – Ras Adiba
Ubah saiz-+=