Tindakan pantas MBMB tebang pokok tumbang

BANDA HILIR 15 Sept. – Unit FRONT dan Unit Cantasan Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) melakukan tindakan pantas setelah menerima aduan pokok tumbang di sekitar Jalan Kota, baru-baru ini.

Menurut kenyataan MBMB, aduan itu diterima daripada anggota penguatkuasa MBMB yang bertugas di sekitar kawasan pelancongan tersebut.

“Dahan pokok sekah (patah) di hadapan Muzium Setem, Jalan Kota itu berpunca daripada faktor cuaca yang tidak menentu pada sebelah petang.

“Dahan pokok itu merupakan jenis Pokok Angsana atau lebih dikenali sebagai Pokok Sena yang merupakan inventori pokok warisan,” katanya menerusi kenyataan tersebut di Facebook.

Bagi tujuan pembersihan sisa pokok, pihak MBMB mendapatkan bantuan pihak bomba dan dua unit jentera bomba tiba di lokasi bagi kerja-kerja cantasan dan pembersihan dengan bantuan anggota Unit Cantasan MBMB serta kontrakor cantasan.

Kerja-kerja pembersihan selesai kira-kira jam 9.20 malam dan laluan telah dibuka kepada orang awam setelah mengambil kira pengasingan kawasan berisiko.

Views:

9

Share and Enjoy !

Shares
Previous post Musim ribut selatan bawa sampah ke pantai peranginan
Next post Lapor temui sarang lebah, tindakan pengayuh beca dipuji