14 mangsa banjir di Jasin dipindahkan

Masa Membaca:59 Saat

SUNGAI RAMBAI 13 Oktober – Hujan sejak tiga hari lalu selain faktor air pasang besar membuatkan tiga kampung di daerah Jasin dinaiki air.

Susulan itu, seramai 14 mangsa daripada lima keluarga dipindahkan ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Mendapat yang dibuka bermula malam tadi.

Pengarah Angkatan Pertahanan Awam (APM) Melaka, Lt Kol (PA) Kamarulsyah Muslim berkata, tiga kawasan yang terjejas iaitu Kampung Lanchang, Kampung Tasek dan Parit Penghulu Benteng.

“Bagaimanapun setakat ini hanya penduduk yang terjejas di Kampung Lanchang berada di PPS yang telah dibuka sejak pukul 8 malam tadi.

“Hujan pada awal pagi semalam ketika keadaan air pasang besar antara punca penduduk di beberapa rumah yang terjejas ini terpaksa dipindahkan,” katanya dalam satu kenyataan.

Mengulas lanjut katanya, setakat ini dua daerah lagi iaitu Alor Gajah dan Melaka Tengah tidak terjejas, namun pemantauan secara berkala dilakukan oleh anggota bertugas.

Pagi ini, Jabatan Pengairan dan Saliran Malaysia memaklumkan, paras air di Sungai Kesang, di Telok Rimba Jasin melepas paras amaran dengan bacaan 3.43 meter.

Manakala, Lencongan Sungai Malim di Klebang Besar turut melepasi paras waspada dengan bacaan 1.51 meter setakat jam 8 pagi tadi.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

2706
Kongsi :
Previous post PRU15: Wanita BN kenal pasti calon berpotensi menang, senarai diserah kepada pimpinan tertinggi
Next post Kolej Komuniti jadi pilihan
Ubah saiz-+=