15 individu direman kes kemuka penyata akaun bank syarikat palsu

ALOR SETAR, 11 Jan – Seramai 15 individu termasuk seorang wanita direman antara tiga dan lima hari bermula hari ini oleh Mahkamah Majistret di sini bagi membantu siasatan berhubung kes mengemukakan penyata akaun bank syarikat yang mengandungi butiran palsu kepada sebuah syarikat pembersihan antara 2018 dan 2019.

Perintah reman itu dikeluarkan Majistret Siti Norhidayah Mohd Noor selepas membenarkan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini.

Menurut sumber SPRM, kesemua mereka berumur lingkungan 31 hingga 68 tahun ditahan SPRM semalam kerana dipercayai mengemukakan penyata akaun bank milik syarikat yang mempunyai butiran palsu kepada sebuah syarikat pembersihan untuk melayakkan syarikat mereka memasuki tender Penswastaan ​​Pengumpulan Sisa Pepejal dan Pengurusan Pembersihan Awam di Wilayah Utara.

Sumber itu berkata enam lagi individu yang turut ditahan secara berasingan semalam di sekitar Bangi, Selangor dan Pejabat SPRM Kedah di sini dilepaskan dengan jaminan SPRM.

Semalam Bernama melaporkan seramai 21 individu termasuk tiga wanita ditahan SPRM bagi membantu siasatan kes itu dengan kesemua mereka terdiri daripada pemilik, pengarah dan pengurus syarikat selain kontraktor serta bekerja sendiri.

SPRM juga sedang mengesan individu lain yang dipercayai terlibat dalam kes itu dan tidak menolak kemungkinan akan ada lagi tangkapan berkaitan kes itu yang disiasat mengikut Seksyen 18 Akta SPRM 2009.- BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

420
Previous post Banjir: Jumlah mangsa di PPS terus menurun
Next post Dira ambil perhatian mutu, prestasi sekolah