56 peserta Pidato TYT ke separuh akhir

AYER KEROH 4 Sept. – Seramai 56 peserta Pertandingan Pidato Rukun Negara Piala Pusingan TYT berjaya melayakkan diri ke peringkat separuh akhir selepas melepasi saringan pertama.

Ketua Pegawai Eksekutif Institut Tun Perak (ITP) Datuk Dr. Sabri Mohamad Sharif berkata, pihaknya menerima sebanyak 203 penyertaan bagi semua kategori selepas tarikh akhir penyertaan pada 28 Ogos.

Beliau berkata, pihaknya tidak menjangka akan menerima sebegitu banyak penyertaan kerana pada peringkat awal mereka hanya menyasarkan 50 penyertaan sahaja.

“Daripada jumlah itu kita menerima sebanyak 30 penyertaan untuk kategori Umum dan 34 dari Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

“Bagi kategori sekolah rendah dan menengah saringan pertama diadakan secara atas talian di Kolej Antarabangsa Sains dan Teknologi Melaka (MiCoST),” katanya.

Menurut beliau, hanya 14 peserta dari setiap kategori layak ke peringkat separuh akhir yang akan diadakan pada Isnin depan (7 September).

“Pada hari itu nanti semua kategori akan diadakan serentak di lokasi berbeza untuk memilih tiga yang terbaik dari setiap kategori untuk ke pertandingan peringkat akhir pada keesokannya (Selasa),” katanya.

Views:

335
Previous post MPHTJ cadang wujud taman bunga di Dataran Sejarah Ayer Keroh
Next post Melaka mahu perluas pelancongan mesra Muslim