60 peratus penduduk Melaka guna air mentah Loji Air Bertam

DURIAN TUNGGAL 13 Julai – Kompleks Loji Air Bertam di Kampung Padang Keladi memproses air mentah bagi kegunaan 60 peratus penduduk di Negeri Melaka.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Durian Tunggal, Zahari Ab Kalil berkata, loji air berkenaan akan memproses air mentah yang dipam dari Empangan Durian Tunggal, Empangan Jus dan Empangan Grisek.

“Saya mengadakan lawatan ke Kompleks Loji Air Bertam di Kampung Padang Keladi, pusat pemprosesan air mentah yang merangkumi 60 peratus penggunaan bagi seluruh negeri Melaka.

“Di sini seluruh air yang dipam dari Empangan Durian Tunggal, Jus, dan Grisek diproses untuk diagihkan kepada seluruh pengguna bagi kegunaan hari mereka,” katanya menerusi satu hantaran di Facebook rasminya semalam.

Turut hadir Timbalan Pengerusi Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB), Datuk Wira Ab Wahab Ab Latip dan Ketua Jabatan Pengeluaran SAMB, Madmor.

Pada lawatan itu Zahari berkesempatan melihat proses air mentah yang dipam daripada tiga empangan berkenaan selain meninjau keadaan loji air tersebut.

Sejurus itu Zahari turun padang bagi meninjau laluan parit pembentung yang tersumbat akibat ranting dan sampah selepas menerima aduan penduduk di Kampung Pulau, Durian Tunggal.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1455
Previous post Penipuan haji: Polis terima 72 laporan libatkan kerugian hampir RM4 juta
Next post Korban tiga lembu manfaat 300 asnaf, anak yatim