Agong titah pembangunan, transformasi TUDM perlu seiring bentuk angkatan udara berwibawa

Titah Seri Paduka perkara ini adalah penting agar warga udara sentiasa berpegang teguh kepada disiplin dan etika ketenteraan serta memiliki sifat terpuji yang unggul.

Al-Sultan Abdullah bertitah bagi memastikan TUDM sentiasa berkembang mengikut peredaran zaman, keupayaan pertahanan udara perlu juga melalui transformasi secara menyeluruh dan holistik selari dengan perkembangan teknologi ketenteraan semasa.

“Aplikasi teknologi terkini bukan sahaja terhad kepada peningkatan keupayaan pesawat terbang malahan ia juga perlu meliputi peningkatan keupayaan kejuruteraan, logistik, latihan dan pengurusan ruang udara.

“Semua ini adalah demi mendukung pertahanan komprehensif negara dan memperkukuh perkongsian berwibawa di peringkat serantau dan antarabangsa,” titah Baginda.

Yang di-Pertuan Agong juga menzahirkan keyakinan menerusi pembangunan kapasiti warga udara dan transformasi keupayaan sejajar dengan teknologi terkini, TUDM sebagai sebahagian daripada elemen pertahanan negara akan dapat menjamin kesejahteraan, kestabilan, keamanan dan kelangsungan ekonomi negara tercinta.

“TUDM kini semakin megah berperanan sebagai sebuah perisai kedaulatan negara serta turut cemerlang dalam pelbagai inisiatif kerjasama serantau dan antarabangsa terutamanya dalam mendepani krisis kemanusiaan,” titah Seri Paduka Baginda.

Titah Al-Sultan Abdullah, TUDM kini berada di atas landasan tepat menuju ke arah pembentukan sebuah angkatan udara masa hadapan yang berspektrum penuh.

Seri Paduka Baginda turut mengingatkan bahawa semua ini tidak akan dapat dicapai tanpa pelbagai usaha dan pengorbanan yang telah dicurahkan oleh para panglima, barisan kepimpinan, perwira dan perajurit TUDM sepanjang 64 tahun lepas.

Yang di-Pertuan Agong juga menzahirkan ucapan terima kasih kepada bekas barisan kepimpinan dan veteran TUDM yang telah berkorban jiwa dan raga demi negara tercinta.

— BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

775
Previous post Sambutan Aidilfitri Masjid Al-Ehsan meriah
Next post BN tiada ruang peluk tubuh, selesa atau bermimpi menang mudah PRU15 – Tok Mat