Bajet 2022: Bantuan bot mangsa banjir diseliakan PDT- Sulaiman

SERI NEGERI 27 Dis. – Peruntukan sebanyak RM200,000 untuk membeli bot bagi membantu mangsa banjir akan diselia oleh Pejabat Daerah dan Tanah (PDT).

Ketua Menteri, Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali berkata, peruntukan sebanyak RM200,000 itu disalurkan sebagai persediaan awal bagi menghadapi bencana banjir.

Katanya, peruntukan akan digunakan untuk membeli bot tambahan sebagai langkah kesiapsiagaan kerajaan negeri menghadapi fenomena itu.

“Dalam bencana banjir dan fenomena tidak menentu, kita mesti peka dan berhati hati, jadi kita keluarkan peruntukan RM200,000 untuk membeli bot-bot sebagai tambahan selain daripada bot yang disediakan dari Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan pihak bomba.

“Kerajaan negeri perlu ada bot sendiri dan ini akan diberikan kepada setiap daerah yang diseliakan PDT sama ada agensi ini nak serahkan kepada APM atau Bomba itu terpulang padanya.

“Malah agensi ini pun mempunyai Bilik Gerakan Banjir dan sentiasa berkolaborasi dengan APM dan bomba,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas pembentangan Bajet 2022 pada Persidangan Pertama (Khas), Penggal Pertama, DUN Melaka Ke-15 di Bilik Tun Mutahir, di sini hari ini.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1132
Previous post Bajet 2022 Negeri Melaka diluluskan
Next post Petugas Putra Specialist Hospital positif COVID-19 varian Omicron