Banjir: Hanya tinggal satu PPS di Melaka

0
497
Angkatan Pertahanan Awam

AYER KEROH 27 Nov. – Situasi banjir di Melaka hari ini kian beransur pulih apabila hanya tinggal satu sahaja pusat pemindahan sementara (PPS) masih dibuka iaitu di Sekolah Kebangsaan (SK) Parit Gantong, Jasin.

Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Melaka Leftenan Kolonel (PA) Effendy Ali berkata setakat jam 2 petang tadi, satu lagi PPS telah ditutup iaitu di SK Tehel.

“Berkuatkuasa jam 2 petang 27 November, Pengerusi Jawatankuasa Bencana Daerah Jasin telah bersetuju untuk menutup PPS SK Tehel yang menempatkan sembilan mangsa dari tiga keluarga.

“Berdasarkan laporan semasa, kini hanya tinggal satu sahaja PPS dibuka iaitu di SK Parit Gantong yang menempatkan 48 mangsa dari 11 keluarga,” katanya kepada Melaka Hari Ini.

Mengulas lanjut, Effendy berkata, besar kemungkinan PPS yang terakhir di negeri itu juga akan ditutup sekiranya cuaca kekal baik pada hari ini.

“Apapun, semuanya bergantung kepada cuaca. Jika cuaca kekal baik, kita akan tutup juga PPS di SK Parit Gantong. Apa-apa perkembangan akan dimaklumkan setiap empat jam,” katanya lagi.