Banjir: Satu lagi PPS di Jasin dibuka

AYER KEROH 2 Mac- Satu lagi Pusat Pemindahan Sementara (PPS) dibuka di negeri ini sejak jam 1 tengah hari tadi sekali gus merekodkan empat PPS telah dibuka sejak kelmarin.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Melaka bagaimanapun melaporkan setakat ini hanya tiga PPS dibuka manakala PPS di Sekolah Kebangsaan (SK) Asahan diarah tutup pada jam 2 petang tadi.

Dalam kenyataan itu, PPS SK Seri Mendapat yang baharu dibuka hari ini menempatkan 30 mangsa banjir terdiri daripada lima buah keluarga.

Katanya, penambahan itu sekali gus merekodkan, seramai 49 mangsa dilaporkan sejak tengah hari tadi meningkat kepada 78 orang hari ini.

“Menerusi PPS Balai Raya Bukit Tambun yang dibuka kelmarin melaporkan penambahan satu keluarga membabitkan dua individu telah dilaporkan mendaftarkan diri ke pusat ini menggenapkan seramai 10 mangsa menetap di PPS tersebut.

“Bagi PPS tersebut hanya satu sahaja pusat yang beroperasi di daerah Alor Gajah setakat ini bagi melindungi beberapa kampung terjejas membabitkan Kampung Bukit Balai, Bukit Tambun, Gadek, Panchur, Belimbing Dalam dan Kampung Pulau.

“Manakala, PPS SK Seri Mendapat yang dibuka hari ini menjadikan dua PPS dibuka di daerah Jasin dengan PPS SK Chohong masih kekal menempatkan 30 mangsa,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

495
Previous post Projek RTB Sungai Duyong, tangani masalah banjir DUN Ayer Molek
Next post Mangsa banjir di lima negeri terus meningkat, lebih 29,000 mangsa di PPS