Kilang dan premis ditutup amalan biasa – Rahmad

AYER KEROH 26 Jun – Arahan penutupan kilang dan premis di negeri ini merupakan antara tatacara amalan biasa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi mengekang penularan COVID-19.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Anti Dadah, Datuk Rahmad Mariman berkata, tindakan itu adalah amalan biasa KKM setiap kali terdapat laporan berkaitan  wabak itu.

“Pada masa ini adalah amalan biasa (penutupan premis) bila ada kes di sesuatu premis,” katanya ringkas kepada Melaka Hari Ini

Terdahulu, tular di media sosial sebuah kilang sarung tangan di Ayer Keroh diarahkan tutup sejak 4.30 petang semalam sehingga 2 Julai depan telah menerima arahan Notis Perintah Tutup Premis atas arahan KKM.

Ia difahamkan apabila ada pekerja yang dijangkiti wabak berkenaan telah membentuk penularan jangkitan dalam tempat kerja.

Selain itu, sebuah lagi kilang elektronik terletak di Krubong turut ditutup sejak kelmarin sehingga 1 Julai depan disebarkan dalam media sosial.

Malah terkini, sebuah pejabat pihak berkuasa tempatan di Ayer Keroh difahamkan menerima perintah penutupan sama oleh KKM bermula 2 petang tadi sehingga 3 Julai ini dengan perintah berkuatkuasa kecuali di tingkat tiga bangunan agensi itu.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

128
Previous post Sasaran Olimpik Tokyo akan diumum pada waktu yang tepat
Next post Pekerja asing cetus Kluster Industri Serkam 2