Klinik Kesihatan Simpang Ampat baharu dibina 2028

Masa Membaca:57 Saat

SERI NEGERI 27 Julai – Penduduk sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Taboh Naning bakal menerima Klinik Kesihatan Simpang Ampat baharu yang dijangka dibina pada tahun 2028.

Exco Kesihatan dan Anti Dadah negeri, Dr Muhamad Akmal Saleh berkata tanah tambahan bagi pembinaan klinik baharu juga telah dikenal pasti di mukim Taboh Naning.

Katanya, klinik kesihatan itu akan dibina di atas tanah seluar 1.37 hektar dan proses tersebut dijangka selesai pada tahun 2024.

“Status terkini klinik itu masih dalam pengambilan tanah di bawah Seksyen 8 Akta Pengambilan Tanah 1960. Apabila selesai urusan pengambilan tanah, kita akan mengangkat kertas kerja ke peringkat kerajaan Persekutuan untuk meminta peruntukan dan sekiranya lulus dijangka pembinaannya mengambil masa sehingga tiga tahun.

“Dan jangkaan pada tahun 2028 penduduk sekitar DUN Taboh Naning akan menerima klinik baharu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan lisan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Zulkiflee Mohd Zin (BN-Taboh Naning) mengenai kawasan klinik kesihatan Simpang Ampat yang sudah padat dan klinik tersebut yang sudah tidak mampu menampung pengguna lagi pada Persidangan Ketiga Penggal Pertama DUN Melaka ke-15 di sini hari ini.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1645
Kongsi :
Previous post Melaka tak cadang tambah kawasan baharu ternak babi
Next post Kemenangan 4-1 Melaka United, bakar semangat untuk terus aksi cemerlang
Ubah saiz-+=