Muaythai Melaka bawa pulang enam pingat emas

Masa Membaca:1 Minit, 35 Saat

AYER KEROH 2 Feb – Atlet muaythai Melaka beraksi cemerlang apabila merangkul enam pingat emas, empat perak dan enam gangsa dalam Kejohanan Muaythai Antara Kelab-kelab Persatuan Muaythai Malaysia (PMM) Kebangsaan 2022.

Kejohanan yang berlangsung 27 hingga 30 Jan di South City Plaza Seri Kembangan itu menyaksikan dua atlet cilik menjadi antara penyumbang pingat emas buat Melaka.

Mereka ialah Tuan Putra Shahwira Tuan Afendi, 9 yang beraksi dalam kategori 30 kilogram (kg) dan Wan Ayub Wan Asmadi (8 tahun-21kg).

Selain itu, emas turut disumbang oleh seorang atlet remaja berusia 16 tahun dalam kategori 54kg Ahmad Faid Ahmad Aslan, selain atlet wanita Nur Atiqah Zainuddin yang beraksi dalam kategori senior 60kg.

Dua lagi emas masing-masing disumbang atlet senior dalam kategori 54kg dan 81kg iaitu Che Wan Saiful Che Wan Mohd yang juga atlet SUKMA Melaka dan Mohd Afiq Mohd Yassin.

Menurut Presiden Presiden Persatuan Muaythai Negeri Melaka Emrito @ Haris Alias, kejayaan membawa pulang 16 pingat itu dianggap cukup membanggakan dan memberi petunjuk positif dalam mengembangkan lagi sukan itu di bumi bersejarah.

“Pada awalnya kita meletakkan sasaran lima pingat emas, tetapi alhamdulillah kita melebihi sasaran itu apabila membawa pulang enam emas, empat perak dan enam gangsa.

“Ia satu pencapaian cukup membanggakan dan pada masa sama ia juga menjadi satu medan menimba pengalaman buat 30 atlet yang dihantar pada kejohanan berkenaan,” katanya kepada Melaka Hari Ini.

ANTARA aksi atlet muaythai Melaka dalam kejohanan itu, baru-baru ini.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan, setakat ini seramai tiga atlet muaythai Melaka telah tersenarai dalam pemilihan Fasa 4 untuk beraksi di Sukan Sea Hanoi, Vietnam yang dijadual pada pertengahan Mei depan.

Katanya, atlet itu ialah Wan Muhammad Sabri Wan Mohd Zuki dalam kategori 63.5kg -Muaythai; Che Wan Saiful Che Wan Mohd (54kg – kickboxing) dan Nur Atiqah Zainuddin (60kg – low kick boxing).

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

882
Kongsi :
Previous post Op Selamat: Polis Perak keluar 1,446 saman
Next post Dr Akmal mahu realisasikan polisi satu rumah, satu tong sampah
Ubah saiz-+=