Pameran Hang Tuah angkat kehebatan sejarah Melaka

Masa Membaca:1 Minit, 38 Saat

BANDARAYA MELAKA 24 April – Pameran Hang Tuah yang akan diadakan di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh pada Jun depan menjadi medan dalam mengangkat kisah kehebatan zaman Kesultanan Melayu Melaka dan Laksamana Hang Tuah.

Timbalan Exco Pelancongan, Warisan, Seni dan Budaya negeri Datuk Zaidi Attan berkata, pameran itu diadakan susulan kajian yang telah dijalankan sekumpulan penyelidik sejak tahun lalu.

Jelasnya, ia juga sejajar dengan hasrat Ketua Menteri, Datuk Seri Utama Ab Rauf Yusoh yang mahu meluruskan semula sejarah, selain mengangkat kehebatan bangsa Melayu.

Justeru, satu seminar telah diadakan bagi memperkukuh hasil dapatan bagi memastikan pameran yang bakal diadakan itu memberi impak cukup besar bukan sahaja kepada negara, bahkan Negeri Melaka.

“Seperti kita sedia maklum, Ketua Menteri seorang yang sangat meminati sejarah dan warisan, malah beliau mengambil bait-bait kebijaksanaan Hang Tuah dan keberanian Hang Jebat sebagai ‘tagline’ baharu Negeri Melaka.

“Di bawah pentadbiran beliau juga telah banyak inisiatif memperkasa sejarah dan warisan diangkat ke satu peringkat yang lebih tinggi.

“Ini merupakan permulaan untuk meluruskan semula sejarah Melayu, jadi kita berharap penganjuran ini memberi impak dan makna cukup besar untuk Negeri Melaka.

“Kajian Hang Tuah ini merupakan satu permulaan untuk meluruskan semula sejarah melayu, agar kehebatan bangsa kita diangkat semula dan tidak dipandang lemah oleh orang luar,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Seminar Pemantapan Penyelidikan Kajian Hang Tuah Menerusi Sumber-Sumber Baharu di sebuah hotel di sini, hari ini.

Hadir sama Naib Canselor Universiti Islam Melaka (UNIMEL), Prof. Datuk Dr. Mohd Taib Dora; Ketua Pegawai Eksekutif Institut Tun Perak (ITP), Prof. Madya Dr. Mohamad Ainuddin Iskandar Lee Abdullah dan wakil-wakil jabatan.

Menurut Zaidi, seminar berkenaan adalah hasrat Ketua Menteri untuk memastikan hasil dapatan penyelidikan yang dikumpul akan dibahaskan terlebih dahulu bersama pakar-pakar sejarah sebelum dipamerkan.

Malah, ia juga penting memandangkan pameran tersebut dijangka akan dihadiri Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim selepas Ketua Menteri yang mewakili Kerajaan Negeri telah menghantar surat jemputan rasmi.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

576
Kongsi :
Previous post Tragedi helikopter: Kesemua mangsa diberikan penghormatan terakhir ikut istiadat TLDM
Next post MARA perkenal program Mini Ulul Albab di 49 MRSM bermula tahun ini
Ubah saiz-+=