Penderaan fizikal kanak-kanak tertinggi di Negeri Sembilan setakat Jun

Masa Membaca:1 Minit, 51 Saat

SEREMBAN 14 Julai – Sebanyak 142 kes penderaan kanak-kanak direkodkan di Negeri Sembilan dalam tempoh enam bulan sejak Januari lepas, kata Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri Rosnah Sardi.

Katanya daripada jumlah itu, kes penderaan fizikal merekodkan angka tertinggi iaitu sebanyak 85 kes, diikuti penderaan seksual (36) kes, pengabaian (13), dera emosi (4) dan ditinggalkan ibu bapa atau tiada ibu bapa (4).

“Pada tahun lepas, kes penderaan fizikal turut mencatat angka tertinggi iaitu sebanyak 60 daripada 160 kes bagi tempoh sama dengan keseluruhan kanak-kanak diselamatkan bagi 2020 ialah 341 individu.

“Kes penderaan dan penganiayaan membabitkan kanak-kanak itu memberi isyarat jelas bahawa ia sesuatu yang membimbangkan dan perlu ditangani segera,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata kanak-kanak yang diselamatkan itu akan diserahkan kepada Orang Yang Layak dan Sesuai (OYLS), terdiri daripada saudara mara ibu bapa atau penjaga yang disyaki mendera mereka, atau mana-mana individu yang layak serta sesuai, untuk memberi perlindungan dan kebajikan kepada kanak-kanak terbabit.

Selain itu, mereka juga akan ditempatkan di Rumah Kanak-Kanak atau tempat selamat yang diwartakan di bawah Seksyen 54 Akta Kanak-Kanak 2001 bagi tempoh tiga tahun atau sehingga berumur 18 tahun.

Rosnah berkata antara faktor berlakunya penganiayaan terhadap kanak-kanak ialah masalah kewangan, kecuaian ibu bapa, kepincangan dalam keluarga seperti pengambilan dadah, kelahiran anak tanpa perkahwinan yang menyebabkan bayi ditinggalkan.

Justeru, katanya, pelbagai usaha dilakukan JKM bagi menangani masalah tersebut, termasuk menyediakan khidmat sokongan dan advokasi kepada keluarga dan kanak-kanak yang berisiko tinggi terdedah pada penderaan dan pengabaian, melalui sembilan pusat aktiviti kanak-kanak di negeri ini.

Beliau berkata pihaknya turut bekerjasama dengan pelbagai agensi termasuk Jabatan Pendidikan Negeri, Polis Diraja Malaysia dan Pejabat Kesihatan Negeri menerusi program Kempen Keselamatan Kanak-Kanak ‘Sahabat Bijak’.

“Program ini dijalankan di sekolah menengah dan rendah bagi memberi pendedahan mengenai isu keselamatan serta perlindungan kepada kanak-kanak. Sejak diperkenalkan pada 2017, seramai 4,345 kanak-kanak mendapat manfaatnya,” katanya sambil menyeru semua pihak memainkan peranan mereka dan lebih peka terhadap isu sekeliling.

“Orang ramai boleh menghubungi Talian Kasih 15999 dan WhatsApp di talian 019-2615999 yang beroperasi setiap hari sekiranya ada kanak-kanak didera oleh mana-mana pihak,” katanya.

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1089
Kongsi :
Previous post Mudah petik buah rambutan ‘kemetot’
Next post Arnab ‘terapi’ PKP
Ubah saiz-+=