Polis rampas cecair, peranti vape bernilai RM1.55 juta

JOHOR BAHRU, 4 Jan – Polis menahan tiga individu dan merampas 2,753 kotak mengandungi pelbagai jenis cecair serta peranti rokok elektronik (vape) bernilai RM1.55 juta di sebuah premis di Jalan Eco Perniagaan 1/2, Taman Eco Perniagaan, di sini semalam.

Ketua Polis Johor Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata dua lelaki dan seorang wanita tempatan berusia 22 hingga 25 tahun itu, ditahan dalam serbuan pada pukul 12.30 tengah hari.

Beliau berkata hasil siasatan mendapati cecair dan peranti vape itu dijual secara dalam talian, manakala premis tersebut dijadikan sebagai stor penyimpanan.

“Hasil siasatan mendapati kesemua mereka adalah pekerja dan penjaga premis yang terlibat dengan penjualan pelbagai jenis cecair serta peranti vape tersebut.

“Kita akan siasat apakah jenis vape ini kerana tidak ketahui lagi kandungan di dalamnya,” katanya pada sidang media, di sini hari ini.

Menurutnya secara keseluruhan terdapat 53,421 unit pelbagai jenis cecair dan peranti vape di dalam kesemua kotak itu.

Kamarul Zaman berkata pihaknya akan melakukan analisis bagi mengenal pasti kandungan bahan di dalam cecair vape itu untuk mengesan sama ada ia mempunyai bahan terlarang atau tidak.

Beliau turut mengesahkan pihak berkuasa tempatan (PBT) di Johor tidak mengeluarkan sebarang lesen perniagaan bagi penjualan vape di negeri ini.

“Kami menasihati mereka yang terlibat dengan aktiviti penjualan cecair dan peranti vape ini agar menghentikannya kerana polis tidak akan kompromi dan akan terus menjejaki aktiviti penjualan sebegini,” katanya.

Kesemua individu itu direman tiga hari bermula hari ini untuk siasatan mengikut Seksyen 13 (a) Akta Racun 1952 dan Akta Kastam 1967.

— BERNAMA

Langgani saluran Telegram kami untuk dapatkan berita-berita yang terkini.

Views:

1548
Previous post Suami isteri ditahan bantu siasatan kes letupan
Next post Khidmat jurulatih, tunggu keputusan MAVA